Preskúmanie zníženia DPH pri elektrine a plyne nebol mojou iniciatívou, uviedol minister

Preskúmanie rozhodnutia predchádzajúcej ministerky financií Aleny Schillerovej (ÁNO) ohľadom odpustenia DPH pri plyne a elektrine za minulý november a december nebolo iniciatívou ministra financií Zbynka Stanjury (ODS). O preskúmaní rozhodol až na základe vyjadrenia rozkladovej komisie ministerstva financií, ktorá dostala podnet od právnickej osoby. Vyplýva to z vyjadrenia Stanjury v programe Partie Terézie Tománkovej televízie CNN Prima News. Podľa Schillerovej je rozkladová komisia len poradný orgán a preskúmanie je podľa nej iba politicky motivované.

„Ja som nič nerozhodol. Prišiel podnet na porušenie daňového poriadku od právnickej osoby. Týmto podnetom sa zaoberala rozkladová komisia, ktorej členov vymenovala pani ministerka (pozn. Schillerová). A tá rozhodla, že to znova posúdi. Až komisia znova rozhodne, a pokiaľ tam nenájdem nič, tak potvrdím jej rozhodnutie,“ uviedol Stanjura. Dodal, že komisia je nezávislá a zo zákona k tomuto kroku musela pristúpiť.
Cieľom preskúmania, o ktorom MF informovalo vo štvrtok, je najmä overenie zákonnosti toho, či možno skokový nárast cien energií v poslednom štvrťroku minulého roka objektívne vykladať ako mimoriadnu udalosť, ktorá je zo zákona nevyhnutná na vydanie generálneho pardónu ministra financií. Stanjura dnes zopakoval, že začatie revízneho konania nezakladá žiadnu povinnosť komukoľvek čokoľvek spätne doplácať.
Prečo stále rastú ceny energií?

O odpustení DPH z dodania elektriny a plynu rozhodla Schillerová generálnym pardonom vlani 20. októbra s cieľom reagovať na skokový rast cien energií a pomôcť tak plošne domácnostiam s rastúcimi výdavkami na bývanie. V decembri potom Schillerová vyzvala Stanjuru, aby nulovú sadzbu pri DPH pre plyn a energiu predĺžil. Stanjura tak neurobil.
Odpustenie DPH podľa údajov Českého štatistického úradu znížilo novembrovú infláciu o jeden percentuálny bod. Inflácia bola v novembri šesť percent. Podľa niektorých odborníkov pomoc nemala byť plošná, ale cielená.

White electric kettle plugged into a power outlet on a wall into a kitchen

Odpustenie DPH pri elektrine a plyne bolo zrejme tiež v rozpore s právom EÚ. Zároveň ale MF upozornilo na to, že EÚ v tejto veci doteraz neurobila žiadny konkrétny krok a obdobné daňové opatrenia členských štátov Európska komisia v dôsledku pandémie koronaviru tolerovala. Schillerová dnes s odkazom na októbrové odporúčania Európskej komisie uviedla, že komisia takýto krok dokonca priamo odporúčala.

Exit mobile version