Investovať do zlata nikdy nebolo jednoduchšie! Presvedčte sa sami

S investičnými mincami Český lev od Českej mincovne môžete svoje finančné prostriedky uložiť do rýdzeho zlata múdro, štýlovo a bez DPH.
Ďalšie zlaté investičné mince Českej mincovne pripomínajú príbeh o tom, ako sa z českých toliarov stali americké doláre.
Ďalšie zlaté investičné mince Českej mincovne pripomínajú príbeh o tom, ako sa z českých toliarov stali americké doláre.

V posledných rokoch prežívame veľmi turbulentné obdobie, ktoré ženie infláciu do dvojciferných čísel. Ako efektívne brániť peniaze pred znehodnotením? Jednou z možností je investícia do zlata, ktorú si môže dovoliť naozaj každý. Ako na to?
Prečo investovať do zlata?
Zlato bolo, je a bude. Na svete neexistuje mena, ktorá by slúžila ako všeobecne rešpektované platidlo tak dlho ako žltý kov. Ťažko by ste v rozbúrených vodách súčasného sveta hľadali inú konzervatívnu investíciu, ktorá rozloží riziko straty av stredne až dlhodobom horizonte zhodnotí vaše financie v nadpriemernej výške.
S investičnými mincami Český lev od Českej mincovne môžete svoje finančné prostriedky uložiť do rýdzeho zlata múdro, štýlovo a bez DPH.
Oplatí sa investovať do zlata?
Popri zhodnotení je jedným z hlavných dôvodov pre investovanie do zlata diverzifikácia portfólia. Výhodou žltého kovu je, že jeho cenové pohyby sú napospol nezávislé na pohyboch ostatných aktív (akcií, dlhopisov, nehnuteľností, …), a tak nimi zlato nemôže byť nepriaznivo ovplyvnené.
Ďalším argumentom pre investovanie do zlata je kompenzovanie negatívnych vplyvov inflácie na naše úspory. Zlato si historicky udržuje stálu hodnotu vo vzťahu k porovnateľnému tovaru – v starom Ríme stačila jedna trójska unca zlata (31,1 g) na obstaranie kvalitnej tógy, v čase veľkej hospodárskej krízy stačila na zakúpenie spoločenského obleku ušitého na mieru a to isté si za ňu zaobstaráte aj v súčasnosti. V kontraste s týmto príkladom hodnota peňazí výrazne klesá aj v pomerne krátkom časovom horizonte – napríklad kúpna sila dolára poklesla za 80 rokov o 95 %.
Nárast hodnoty investície do zlata určuje okrem iného stret ponuky a dopytu. Na strane ponuky stojí ťažba zlata. Z ťažobných prieskumov vyplýva, že zdrojov zlata je čím ďalej tým menej a akosť zásob je zostupná. Na strane dopytu potom stojí priemysel, ktorý zlato používa pri výrobe kľúčových technológií, spolu so zlatníkmi a šperkármi. Nesmieme zabudnúť ani na investorov, ktorých dopyt po zlate sa neustále zvyšuje, a centrálne banky štátov, ktoré zlato hromadia ako spoľahlivú rezervu.
Hodnota zlata je na vzostupe, pretože kovu ubúda a to množstvo, ktoré sa vyťaží a nespotrebuje, chcú bystrí investori urvať pre seba. Hoci dnes už nie je bežné platiť zlatom, jeho likvidita je veľmi vysoká a vďaka tradícii a dobrej povesti ho možno speňažiť kdekoľvek na svete aj v časoch krízy.
Ako investovať do zlata?
Investičné tehly sú dostupné v mnohých rôznych hmotnostiach a veľkostiach a to isté platí pre investičné mince. Táto skutočnosť umožňuje jednoducho regulovať, koľko prostriedkov investujete do zlata.
Mince sa razia po celom svete, pričom v Česku sú doménou Českej mincovne. Táto spoločnosť, ktorá razí okrem iného všetky mince v našich peňaženkách, ponúka popri tradičnom nákupe investičných produktov ešte možnosť postupného investovania prostredníctvom Zlatého sporenia. Zlaté sporenie má podobu pravidelných platieb, ktoré sa však na vašom účte nehromadia – počas sporenia sa priebežne menia na zlaté mince či tehly. Nasporené zlato (na rozdiel od virtuálnych jednotiek a núl na bankovom konte) existuje fyzicky, je oslobodené od DPH a iba za posledné štyri roky sa sporiteľom zhodnotilo o 34 %. To všetko už od 500 Sk mesačne…

Closeup of big gold nugget on a black background

Tajný tip: Investovať môžete aj do zberateľských mincí. Čím nižší je ich emisný náklad, tým razantnejšie porastie ich hodnota. Cena ucelenej zbierky potom mnohonásobne prevýši jednoduchú hodnotu drahého kovu.
Zaujala vás možnosť investovania do zlata? Viac sa dozviete na webe ceskamincovna.cz alebo navštívte kamenné predajne Českej mincovne.

Exit mobile version